tisdag 27 december 2011

Landslagskarriären avslutad

Efter 14 år i landslaget har jag avslutet min landslagskarriär. Andra saker i livet har tagit over. I maj fick vi en dotter, som förgyller vardagen och tar upp all fritid. I maj började jag också fulltidsjobb i Nexans i Halden.

1998 var jag första gången reserve till Finlands lag i världscupen. Inför en stafett i Estland blev Janne Salmi sjuk och jag fick hoppa in i andra laget. Året efter gjorde jag VM debut i Skottland med en 27.e plats på långdistansen. 2000 sprang jag VC på våren, kom inte med till tävlingarna på sommaren men var tillbaka på laget till VC finalen och var sen med på i stort sett allt fram till årets VM.

Jag har löpt orientering i 31 land, bl.a. i Australien, Kina, Syd Korea, Thailand, Sydafrika, Kenya och i de flesta europeiska länder. Jag har 121 finalstarter i NOM, VM, VC och World Games (inkl. stafett). Jag har medaljer från VM, EM, NOM och nationella mästerskap i Finland, Sverige och Norge. Jag har representerat tre klubbar, IF Femman, Halden SK och IFK Göteborg.
Min kanske största merit i landslagsdräkt kom 2002 då jag vann VC finalen och tog 3.e platsen totalt. Också EM 2004 var stort med silver på långdistansen och guld i stafetten. Flera av VM medaljerna i stafett har kännts som vunna medaljer och inte som förlorat guld. Men individuellt har jag inte nått upp på pallen i något av mina 10 VM. Av 15 finalstarter har jag kommit med 6 bästa 4 gånger och 3 gånger till med 10 bästa. Speciellt två gånger har det kännts surt att bli utan medalj. I Ukraina 2007 var jag 4.e och bara 16 sekunder från bronset. Då hade jag på ett avstånd tappat over 20 sekunder då jag måste styra undan en flock med vildhundar. Även i Ungern 2009 blev det 4.e plats. Då kändes det som att bronsmedaljören hade onödigt mycke draghjälp av vinnaren. I övriga VC tävlingar har jag varit 21 gånger top 6, varav 10 gånger top 3.

I tävlingar som jag representerat klubben vill jag nämna FM stafett guld og 5.e plats i Jukola med femman 2001, fem 10-mila och tre Jukola segrar med Halden, två segrar i O-ringen 2002-03 och två guld i NM stafett.
I år blev det inget VM för mig. Jag hann helt enkelt inte förbereda mig tillräckligt. Jag fick ändå chansen att springa VC tävlingarna i Tjeckien. Efter en medelmåttig medeldistans var det långdistans med jaktstart. Jag fick vist att jag ännu hänger med i tätfart. Det blev lite väl långt och jag tappade en del på slutet men kom mig i mål på 6.e plats. Det kändes som en seger och en bra avslutning på karriären.

Efter en lång karriär känns ändå inte resultaten som det viktigaste. Och jag har inte heller blivit rik på idrottandet. (jag vill inte räkna på hur mycket jag förlorat ekonomiskt på att inta jobba full tid i 10 år…) Det som jag sitter igen med är upplevelser från resor i (nästan) hela världen, delad gledje och sorg tillsammans med lagkamrater och alla vänner och bekanta man har fått. Jag har levt ut en dröm.

Jag har ändå inte tänkt lägga upp helt och hållet. Jag ska hålla igång och hoppas jag ännu platsar i Haldens stafettlag. Och så är jag anmäld till Berlin maraton… Bloggen lär dock bli ouppdaterad.

Jag vill tacka min personliga tränare Roland Villför, som har varit en ovärderlig hjälp med allt tänkbart, inte bara träning. Alla andra som hjälpt mig personligt. Totte Smedslund, tränare i FSO och landslaget i många år. Alla andra landslagstränare, ledare och massörer/fysioterapeuter. Alla klubbledare och allt stöd från IF Femman, Halden SK och IFK Göteborg. Min familj som alltid har stött mig. Alla landslags- och klubbkamrater. Och inte minst alla mina sponsorer genom åren, speciellt Kvevlax Sparbank och Korsholms Kommun.

Tack for mig!

11 kommentarer:

 1. Thanks for so many years of world class orienteering!

  SvaraRadera
 2. Let’s have a big hand for a sportman like you.

  Thank you, Mats.

  SvaraRadera
 3. Kiitos näistä vuosista ja mukavaa tulevaisuutta!

  SvaraRadera
 4. Tusen tusen takk fra en stor beundrer gjennom aarene!
  Og lykke til i fremtiden!

  SvaraRadera
 5. En mycket inspirerande karriär! God lycka i framtiden!

  SvaraRadera
 6. Poltetaan taas sikarit mannalaivalla 2012!

  SvaraRadera
 7. Bra jobbat och lyckat till med familjelivet. Det är ännu hårdare (men lika upplyftande).

  PS. Du glömde nämna din största merit. Segern på Vassorloppet då du grillade sönder mig på slutkilometern.

  SvaraRadera
 8. Tack för spännande stunder som bänkidrottare och lycka till med allt annat. Håll koll på kablarna så strömmen hittar fram, önskar el-Alf.

  SvaraRadera
 9. Det var skoj och inspirerande att träna och tävla med dig. Lycka till i framtiden.

  SvaraRadera
 10. I wish you no mistakes on the new course.
  R.Banach

  SvaraRadera